Voordelen van een tussenjaar
Een tussenjaar nemen ziet Kiesreis als een cadeautje geven aan jezelf. Je hebt een jaar lang de tijd om jezelf te ontplooien, nieuwe ervaringen op te doen en de wijde wereld in te gaan! Toch snappen we dat het nemen van zo’n jaar ‘vrij’ een grote en belangrijke beslissing is. En deze moet je goed in overweging nemen! Daarom hebben wij de voordelen van een tussenjaar voor je op een rijtje gezet:
Uit je comfortzone gaan
Het aller-leukste maar misschien ook wel engste aan een tussenjaar, is dat je even helemaal weggaat uit je vertrouwde omgeving. Je bent volledig op jezelf aangewezen om het jaar tot een succes te maken. Dit is ontzettend spannend, maar daarom juist heel erg leuk én leerzaam! Natuurlijk hoef je niet meteen in je eentje de wildernis in, je kan het namelijk zo ‘gek’ maken als je zelf wilt. Maar wat je ook kiest: het wordt een ervaring om nooit te vergeten!
Internationale vrienden maken
Waar je in je tussenjaar ook naartoe gaat, je zult nieuwe vrienden gaan maken. En dat is een ontzettende verrijking! Internationale vrienden maken betekent ook dat je in aanraking komt met allerlei andere culturen.
Wist je bijvoorbeeld al dat de mensen in India altijd met hun handen eten?
Of dat de Engelsen allemaal heel beleefd zijn?
Hoe meer verschillende nieuwe vrienden, hoe gezelliger!
Voorproefje van op jezelf wonen
Of je nu een nieuwe taal gaat leren, of op wereldreis gaat: tijdens je tussenjaar zul je het zelf moeten doen. Inkopen, koken, de was en alles wat er bij een huishouden komt kijken. Dit zal aan het begin even wennen zijn, maar het is perfect om alvast te oefenen.
Wanneer je dan na je tussenjaar op kamers gaat, weet jij al goed hoe je voor jezelf moet zorgen!
Leren om met geld om te gaan
Het nemen van een tussenjaar kost geld. Zowel het doen van activiteiten, als het wonen en leven op een andere plek. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van huur voor een kamer als je gaat studeren in het buitenland. Of alleen al het kopen van een vliegticket naar je bestemming. Hoe meer van deze zaken je zelf of samen met je ouder(s) regelt, hoe beter je leert omgaan met geld. Want wat kost het nou allemaal? En ga je je tussenjaar (deels) zelf bij elkaar verdienen? Allemaal vragen waar je het goed met je ouders over moet hebben en waar je ontzettend veel van leert!
Goed Engels leren spreken
Waar ter wereld je ook bent, bijna overal is Engels de voertaal. En dat is even wat anders dan je Engelse examen. Je zult de taal nu zelf actief moeten gaan gebruiken om je te uiten. In het begin voelt dat wellicht nog wat onwennig, maar hoe meer je het gewoon ‘doet’, hoe beter het gaat! Dus praten, praten, praten: want goed Engels leren spreken komt tijdens je studie en de rest van je leven zeker van pas.
Jezelf ontplooien
Niemand komt ooit terug van een reis zoals hij/zij vertrokken is. En dat geldt ook voor jou! Je zult nieuwe plekken ontdekken, nieuwe mensen ontmoeten, veel ervaringen opdoen en even helemaal weg zijn van huis. Waar je ook voor kiest, je zult jezelf bewust of onbewust ontplooien. Dit betekent dat je misschien wel terugkomt als een heel ander mens! En met al die wijsheden op zak, ben je straks echt helemaal klaar om te gaan studeren!